Med gullmedaljen i triatlon fra OL i Tokyo har Kristian Blummenfelt nådd et av sine store mål. Foto: Geir Owe Fredheim.
Med gullmedaljen i triatlon fra OL i Tokyo har Kristian Blummenfelt nådd et av sine store mål. Foto: Geir Owe Fredheim.

Vilje til gull!

Kristian Blummenfelt har realisert en drøm han har jobbet målrettet og systematisk mot i ti år. På toppen av seierspallen i Tokyo, og med OL gullet i triatlon hengende trygt rundt halsen, følte han en enorm glede og lettelse. Nå er blikket rettet mot neste mål. IronMan. Hawaii.

Sammen med min gode kollega, Bjarte Lyssand, treffer jeg Kristian Blummenfelt tilfeldig på fortauet utenfor våre kontorer i Media City Bergen. Jeg gratulerer med den fantastiske prestasjonen. Han stopper opp, og vil blir stående noen minutter. Det blir en hyggelig og interessant samtale. Som om vi hadde truffet en bekjent. Jeg tar et bilde og foreviger øyeblikket. Kristian må videre, og vi må også haste av gårde til en avtale. Utrolig hyggelig og sympatisk kar, kommenterer jeg til Bjarte. Her har vi slått av en prat med en av de aller råeste vinnerskallene i idrettsverden. En av verdens desidert best trente atleter. Som er den første bergenseren som har hentet hjem en olympisk gullmedalje fra et sommer OL. For noen få dager siden jublet jeg stående foran TV-en og tok del i et stort øyeblikk i norsk idrettshistorie.

Hvordan er det mulig å bli så god? Hva har han gjort for å lykkes? Hva driver han? Hva er suksesskriteriene? Mange spørsmål farer gjennom hodet de neste timene, og jeg bestemmer meg for å sende ham en tekstmelding for å høre om han er klar for et intervju. Det positive svaret på SMS-en kommer umiddelbart.

Foto: Geir Owe Fredheim

Det er altså gått et par uker siden triumfen i Tokyo, der også Gustav Iden og Casper Stornes leverte gode prestasjoner og ble nummer 8 og 11.

Hva er de viktigste suksesskriteriene for denne fantastiske prestasjonen?

– Det aller viktigste er å sette seg et hårete og vågalt mål, og virkelig tro på at det er mulig å oppnå. Det er må også være verdt å jobbe for, noe selvsagt et OL gull er for en idrettsutøver, begynner Kristian.

– For det andre må man være villig til å legge ned alt det arbeidet som skal til for å nå målet. Det er en forutsetning, men man må virkelig forstå hva som kreves og gjøre jobben.

– Den tredje viktige faktoren for å lykkes er at man har gode folk rundt seg. De må også dele drømmen og tro at målet er mulig å nå, og de må være like dedikert og opptatt av å gjøre sin jobb med nødvendig kvalitet. Vi er et lag som skal fungere og prestere sammen. Kjerneteamet vårt er jo Casper, Gustav og jeg som utøvere, og Arild Tveiten som sportssjef samt Olav Aleksander Bu, som driver med forskning og testing. I tillegg kommer andre eksperter på hvert sitt område, som eksempelvis Ørjan Madsen, som tidligere var landslagstrener for de norske svømmerne, forteller Kristian.

Hashtaggen #bestprepared ble til etter OL i Rio – forberedelser er nøkkelen!

Kan du si litt om hvordan dere jobber, og forbereder dere til å prestere når det gjelder som mest?

– Etter OL i Rio, der jeg oppnådde en 13.plass, så ble vi enige om at vi skulle være best forberedt av alle til OL i Tokyo. Vi har derfor stort fokus på å teste og forske på alt det som påvirker resultatene våre. Det gjelder både treningsmetoder, utstyr og klær. Vi gjennomfører krevende tester, som øker vår forståelse av hva som driver resultatene positivt over tid. Vi jobber for å bli verdensledende på trening, og har derfor med oss de aller beste forskerne og støttespillerne for at vi skal utvikle oss og prestere bedre. Et eksempel er en sensor vi har fått utviklet i Sveits, som vi bruker når vi trener. Denne har vært viktig for å forberede oss på høye temperaturer i Tokyo, og som dermed har vært sentral under vår høydetrening i Frankrike. Sensoren måler energieffektivitet, og er koblet til algoritmer knyttet til kjernetemperatur og annet. Videre jobber vi eksempelvis med forskere i Australia på søvndata, da dette også er en viktig faktor, forklarer Kristian.

Foto mottatt fra Kristian Blummenfelt.

Så alt dere gjør er satt i system?

– Ja, du kan trygt si at ingenting er overlatt tilfeldighetene. Normalt sett er idrettsforskning basert på mosjonister og ikke toppidrettsutøvere. Men vi har i vår gruppe ekstremt god kontroll på alle data som påvirker våre resultater. Vi deler alle resultater oss tre imellom, for det er viktig at vi alle deler informasjon som kan gi innspill til forbedringsområder i treningen for hver av oss.

Hvor ofte gjennomfører dere tester?

– Vi gjennomfører mer omfattende tester annenhver måned. Basert på resultatene, så blir forbedringspunkter konkretisert. Det handler om å få fakta på bordet, og ikke lure seg selv med å anta og synse.

Kan du si litt om hvordan dere jobber med mål og strategi for å oppnå gode resultater?

– Vårt overordnede mål er å bli best i verden, og utvikle oss til verdens beste triatlon lag. Så jobber vi i en olympisk syklus, noe som tilsier at OL er hovedmålet. Så legger vi inn eksamener underveis, som da er de største løpene. Her diskuterer vi hvilke konkurranser som vil være viktige å vinne. Ut fra dette utarbeides planer for trening, testing, utvikling m.m. Jeg tror vår systematiske tilnærming til testing, både i laboratorium og i felt, er noe av det som skiller oss fra våre konkurrenter. Vi får gode, riktige og raske svar på hva som fungerer underveis, og dersom vi ikke får ønskede resultater, så kan vi raskt prøve noe nytt, forteller Kristian entusiastisk.

En god treningskultur fremmer lidenskapen for gode treningsøkter

Nye mål og ambisjoner

Det norske triatlon laget med Kristian Blummenfelt i spissen er blant de best trente idrettsutøverne i verden. Tøffe prioriteringer er nødvendig for å kunne oppnå de resultatene de jakter i en av de mest krevende idrettsgrenene.

Foto mottatt fra Kristian Blummenfelt.

Hva er din hovedmotivasjon for å legge ned 1300-1400 treningstimer i året?

– Først må jeg få si at jeg virkelig føler meg privilegert som får reise verden rundt og holde på med det jeg liker aller best og virkelig har lyst til å gjøre, hver eneste dag. Og med så gode og kjekke folk rundt meg. Men så motiveres jeg jo selvsagt av ønsket om å prestere, og få den gode følelsen av fremgang, forklarer Kristian.

Det sies at ingen kan vinne IronMan Hawaii på første forsøk!

Og hva er det neste målet du vil jage?

– Hehe, det første målet nå er IronMan på Hawaii 9.oktober. Det er nesten som en annen idrett i forhold til triatlon. Der møter en beinhard konkurranse som vil pågå i cirka 8 timer. Det er viktig å ha respekt for en slik utfordring, være ydmyk og forstå hva som kreves. Men siden vi har så stort fokus på forberedelser, så vil jeg være godt forberedt når jeg står på startstreken på Hawaii. Det er også en stor motivasjon å skulle konkurrere mot den tyske legenden Jan Frodeno, som har vunnent Hawaii tre ganger. Han brukte syv år fra han vant OL gull i 2008 i triatlon til han vant Hawaii. Ingen har klart å vinne Hawaii på første forsøk. Til nå, understreker Kristian ivrig.

Helt til slutt, du er blitt et forbilde for mange, og 100.000 følger deg på Instagram. Har resultatene endret deg som person?

– Nei, det tror jeg ikke. Resultatene definerer meg jo som person, og vil jo alltid være koblet til meg. Men jeg som person eller menneske blir jeg ikke mer verdt. Jeg er opptatt av å være meg selv, og stå for de valgene jeg tar. Men det er klart at er stort, men også litt merkelig, å være den første til å berøre målbåndet i Tokyo – en drøm jeg har hatt i ti år. Det er det lov å være lettet, glad og litt stolt. Men det er viktig å holde beina på bakken, glede seg over resultater og fremgang, og se fremover mot nye utfordringer. Jeg er bare 27 år, og i mitt hode har jeg nettopp begynt, avslutter en offensiv Kristian Blummenfelt.

Kristian Blummenfelt

  • Representerer Bergen Triathlon Club
  • Vant olympisk gull i triatlon i Tokyo 2021, Norges første OL medalje i øvelsen
  • 1.plass 2014 Loutraki ETU Triathlon European Cup
  • 1.plass 2013 Tartu ITU Sprint Triathlon European Cup
  • 1.plass 2013 Antalya ETU Triathlon Junior European Cup
  • Norgesmester i triatlon 7 ganger
  • Deltar på IronMan Hawaii for første gang 9.oktober