Førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania, Helene Tronstad Moe.
Førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania, Helene Tronstad Moe.

Slik får du høyere lønn i den nye jobben

Jobbeksperten deler sine 3 beste lønnsforhandlings-tips: Dette bør du tenke over når du skal forhandle lønn ved ansettelse!

Kundeserviceavisen har tidligere denne uken lagt frem at det er ingen forskjell i startlønn som kundeservicemedarbeider om du har høyere utdanning eller ikke.

Helene Tronstad Moe har bakgrunn fra næringslivet, og er for mange kjent som Aftenpostens jobbekspert. Selv har hun siden 2012 jobbet som førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania.

Her gir hun deg sine beste tips til hva du bør tenke på når du skal forhandle lønn i en jobbsøkerprosess.

Tenk over hva du kan tilby

– Din verdi vil være avhengig av hvordan du passer inn i virksomheten du skal begynne hos, sier Tronstad Moe.

– Hva kan du bidra med?

Din erfaring, din kompetanse, ditt nettverk

Du bør ha tenkt over hvor kan du kan bidra med størst verdi.

Hvordan kan din erfaring, din kompetanse, ditt nettverk utnyttes – og på hvilke områder.

Dersom du har en utdanning er det viktig å legge frem hva du har lært og hvordan det gjør deg bedre egnet til den jobben.

Ikke røp lønnsforventningene dine!

Ofte har den som ansetter deg en begrenset lønnspot.

Vet de i tillegg hva du forventer å tjene, eller hva du tjener i dag, har du dårlige forhandlingskort på hånda.

Du må også reflektere rundt hvilken kompensasjon du ønsker på kort og lang sikt.

– Hvis du for eksempel får muligheten til å prøve en ny bransje eller organisasjon, kan det være lurt å tenke langsiktig, råder Tronstad Moe.

FINN jobb har nylig lansert en lønnssammenligningstjeneste der du kan oppgi lønnsdata og sammenligne med andre i lignende stillinger.

Nå kan du sammenligne lønnen din

– Tenk: Hva kan jeg lære her? Hvilke erfaringer kan jeg samle, som igjen kanskje fører til en annen jobb senere – der jeg kan tjene enda mer?

Det kan være verdt å investere i sin egen erfaring.

Hvor du kan få mest i lønn akkurat nå er ting.

En annen sak er hvor kan du best mulig utvidee din kompetanse. I tillegg forsikringsordninger, pensjon og andre ansattgoder, avslutter jobbeksperten.

Typisk norsk?

– Jeg tror mange opplever at lønn er et uttrykk for hvor høyt man verdsettes som medarbeider og ansatt.

Å be om høyere lønn kan dermed ses på som at man har litt høye tanker om seg selv, at man ser på seg selv som mer verdt enn kollegaer.

– Jeg tror noen tenker litt sånn, og da sitter det langt inne å be om lønnsøkning.

Det er ikke bare kompetansen og erfaringen din som betyr noe når lønna skal beregnes. Det avhenger av hva slags bransje du jobber i, om det er en statlig eller privat stilling, det finnes geografiske forskjeller.

Her slutter nesten ingen: – Slik beholder du talentene

– Dette er faktorer som vil være med å legge føringer for lønnsnivået ditt, og som det er lurt å være klar over. Det er ikke sikkert du tjener det samme i Øst-Finnmark som i Oslo, sier Tronstad Moe. Hun fortsetter:

– Det er nok også forskjell på arbeidsplasser og omgangskretser, når det kommer til hvor vanlig det er å snakke om lønn. Det er nok mye vanligere å snakke om hva man tjener i land som USA, eller Frankrike for den saks skyld. På noen typer arbeidsplasser er kanskje både lønn og bonuser mer synliggjort enn andre steder.