Simployers arbeidsrettsjurist Camilla Schie-Veslum.
Simployers arbeidsrettsjurist Camilla Schie-Veslum. FOTO: Simployer

Regler for arbeidstid i påsken: – Dette må du vite

Påsken står for døren, og det er mange som lurer på reglene for arbeidstid.

I kundeservice er det mange som må jobbe selv om det er påske.

Arbeidsmiljøloven

– Jobber du vanlig arbeidstid fra 8-16 har du ikke krav på å få gå hjem tidligere onsdag før skjærtorsdag.

Simployers arbeidsrettsjurist Camilla Schie-Veslum sier at onsdagen i påskeuka i utgangspunktet er vanlig arbeidsdag for arbeidstakere som jobber på dagtid.

Onsdagen i påskeuka i utgangspunktet er vanlig arbeidsdag

– Jobber du vanlig arbeidstid fra 8-16 har du ikke krav på å få gå hjem tidligere onsdag før skjærtorsdag, med bakgrunn i arbeidsmiljøloven. Ifølge loven skal det være arbeidsfri fra klokka 18 dagen før søn- og helgedager. Det betyr at dersom det skal arbeides etter kl. 18 denne onsdagen, så må vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt, sier Schie-Veslum.

Vilkåret for at det skal være tillatt med søndagsarbeid er at «arbeidets art gjør det nødvendig». Vanlig kontorarbeid vil dermed ikke være tillatt etter klokka 18 onsdag før skjærtorsdag.

Men, åpningstiden i butikker reguleres av lov om helligdagsfred og her er det andre regler enn i arbeidsmiljøloven.

Arbeidstid onsdag før påske

Selv om onsdagen før skjærtorsdag i utgangspunktet er normal frem til klokken 18, er det mange som har avtaler om kortere arbeidstid denne dagen.

– En del tariffavtaler gir anledning til å slutte kl. 12 onsdag før skjærtorsdag, uten trekk i lønn. Andre kan ha avtale om å slutte for eksempel klokka 13 eller 14, så her må man sjekke avtalene som gjelder den konkrete virksomhet, sier Camilla Schie-Veslum.

Hun anbefaler å ta denne informasjonen inn i en personalhåndbok for at ansatte selv lett kan finne informasjonen.

Påskeaften

Påskeaften, altså lørdagen i påskehelga, gjelder samme regler som på julaften og pinseaften.

– I arbeidsmiljøloven heter det at det skal være arbeidsfri fra kl. 15 på jul-, påske- og pinseaften. Det innebærer at arbeid etter klokka 15 på påskeaften er å se på som søndagsarbeid. Dermed er det bare tillatt å jobbe hvis arbeidets art gjør det nødvendig, sier Schie-Veslum.

Søndag er søndag

Når det gjelder de to søndagene i påsken, så er de å se på som ordinære søndager etter arbeidsmiljøloven, sier Camilla Schie-Veslum.

Undersøkelse om kundeforhold: – Norsk kundelojalitet vil bli satt på prøve i 2024

– Søndag og helgedagsarbeid er regulert i arbeidsmiljølovens paragraf 10-10, og denne bestemmelsen gjelder alle røde dager på kalenderen. Hvis dere skal jobbe på en rød dag, enten det er en ordinær søndag, palmesøndag eller første påskedag, så skal vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt sier Schie-Veslum.