Det er et knippe gjenstander du aldri bør oppbevare i innsjekket bagasje. Skjøre, uunnværlige eller verdifulle ting bør oppbevares i håndbagasjen.
Det er et knippe gjenstander du aldri bør oppbevare i innsjekket bagasje. Skjøre, uunnværlige eller verdifulle ting bør oppbevares i håndbagasjen. FOTO: Foto: NTB Scanpix

Dette bør du aldri legge i innsjekket bagasje

If og Europeiske Reiseforsikring forteller at de ser en markant økning i antallet forsikringssaker knyttet til tap eller skader på bagasje og eiendeler. De har noen enkle grep som kan spare den reisende kunden for både bryderi og økonomisk tap.

Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske Reiseforsikring, blir stadig kontaktet av kunder som har møtt på utfordringer på reise grunnet forsinket eller tapt bagasje.

Økningen i utbetalinger knyttet til dette har økt med 24 prosent fra 2019 og frem til nå.

 – Det kan være farlig

– Med en god reiseforsikring i ryggen får du erstattet tapt eller skadet bagasje, og du har dekning for nødvendige innkjøp ved forsinkelser. Men selv om vi mange ganger skulle ønske det, kan vi ikke trylle, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

– Derfor er det viktig at de reisende tar noen forholdsregler når de pakker.

Det å legge medisiner i innsjekket bagasje er et skikkelig sjansespill

Det finnes en rekke ting man aldri må plassere i innsjekket bagasje, men ifølge Handeland er det spesielt én ting du skal være spesielt påpasselig med:

– Det å legge medisiner i innsjekket bagasje er et skikkelig sjansespill. Mange er avhengige av ulike preparater flere ganger om dagen, og det er slettes ingen selvfølge å få rask tilgang på nye medisiner når du er på reise. Det kan i verste fall være farlig for den det gjelder, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i If, Andreas Handeland. FOTO: If

Unngå en kjedelig ferie

Men også verdigjenstander, samt skjøre ting, skaper hodebry når ikke alt går etter planen.

– Penger, pass, nøkler, briller, klokker, smykker og mobiltelefoner er eksempler på andre ting du definitvt bør ha i håndbagasjen. Dette gjelder også skjøre eller optiske gjenstander som PC-er, kameraer og ting av glass, som ikke tåler røff behandling. Noe du også skal være forsiktig med er matvarer som kan ødelegge annet innhold i bagasjen ved en forsinkelse, sier Handeland.

Det er ikke spesielt moro å komme hjem, når det første du må gjøre er å ringe en låsesmed

– Forsikringen krever at du som forsikringskunde overholder visse sikkerhetsforskrifter som er fastsatt for å forebygge og begrense skader og tap. Det å sende skjøre, verdifulle eller uunnværlige gjenstander som innsjekket bagasje er i strid med disse, og vil føre til at du går glipp av hele eller deler av forsikringsutbetalingen, legger han til.

Han mener enkle forholdsregler kan spare de reisende for mye bryderi. Både på selve turen, men også ved hjemkomst.

– Det er kjedelig å starte en ferietur uten verken pass, penger, briller eller mobiltelefon. Men det er ikke spesielt moro å komme hjem heller, når det første du må gjøre er å ringe en låsesmed fordi husnøkkelen ligger fast i en koffert på en flyplass i et annet land, sier Andreas Handeland.

Dette må alltid pakkes i håndbagasjen:

 • Medisiner
 • Penger
 • Klokker/smykker
 • Pass og/eller annen ID
 • Bilnøkler/husnøkler
 • Mobiltelefon
 • PC/nettbrett
 • Kamera
 • Skjøre gjenstander
 • Matvarer

Tips for å unngå at bagasjen forsvinner:

 • Skaff deg en solid koffert med låsemulighet
 • Merk kofferten med ditt navn
 • Velg en farge som skiller seg ut
 • Ikke forlat bagasje uten tilsyn
 • Vær ekstra på vakt i folkemengder